Pouštíte se do přípravy oběda, ovšem nože opět nekrájí tak, jak by měly? S tupým nožem nejenže neukrojíte ani plátek masa, ale dokonce si můžete ublížit. Pokud chcete, aby vám zůstaly všechny prsty, měli byste si nabrousit kuchyňský nůž pomocí brousku nebo ocílky, případně ocelové tyče.
Rozdíl mezi broušením a honováním
S velkou pravděpodobností jste už někdy viděli někoho používat takzvanou honovací tyč. Ve své podstatě se jedná o ocelovou tyč, která ve skutečnosti nůž nebrousí, ale pouze narovnává ostří, což umožňuje hladší a bezpečnější řezy. Broušení však skutečně brousí. Takže ano, je nezbytné dělat obojí.
Nůž byste měli brousit každý týden. Jestliže ho tak často nepoužíváte, stačí každý měsíc, tedy zkrátka v okamžiku, kdy si všimnete otupení.
Jak brousit pomocí brusného kamene?
Velké oblíbenosti se jednoznačně těší brousek na nože. Představuje poměrně jednoduchý nástroj, který se skládá z diamantového a keramického brusiva pro broušení nožů a nůžek.
Další volbou jsou brusné kameny. Obdélníkový blok funguje téměř jako smirkový papír a pomáhá narovnat a zjemnit ostří. Většina brusných kamenů je určena k tomu, aby se před každým použitím namočil do vody, proto si pro jistotu přečtěte pokyny výrobce.
Pokud je třeba brusný kámen namočit, ponořte jej do vody, dokud není zcela mokrý a nevycházejí z něj bublinky, tedy 5 až 10 minut. Chcete-li jej použít, přidržte nůž u brusného kamene v úhlu 20 stupňů a několikrát o něj jemně přetáhněte každou stranu nože. Většina brusných kamenů má hrubou a jemnou stranu. Jestliže je nůž obzvláště tupý, začněte s hrubou stranou, a poté postup opakujte na jemně broušené straně.
Hledáte internetový obchod, odkud zakoupíte takové pomůcky na broušení nožů? Podívejte se do pestrého portfolia společnosti PISKAČ a syn.